Lättskötta växter

Välj lättskötta växter när vardagen är hektisk och du inte har tid att ägna dig åt mer än sporadisk vattning. Låt istället lättskötta växter få blomstra i ditt fönster. För även om du inte har särskilt mycket tid för dina blommor eller har särskilt gröna fingrar, kan det vara härligt att vila ögonen på en riktig blomma istället för en i plast. 

Det finns ett stort urval av lättskötta växter som bara är så där härligt gröna som du vill ha dem, också finns det dem som även blommar då och då. De flesta har gemensamt att de klarar av att torka ut rejält emellan vattningarna, vilket är en stor fördel om du helt enkelt glömmer bort växten eller om du är bortrest.  

Något du ska tänka på är att krukväxter trivs olika bra i olika lägen. Du kanske har fönster i flera väderstreck om du har tur och då kan det vara bra att ta reda på om växten vill vara i solljus eller om den trivs bättre i skugga. 

Lättskötta växter för ditt hem

Citronfikus

En citronfikus har vackra gröna blad och är en växt med bonsailiknande utseende, alltså som ett litet bonsaiträd. Den gillar mycket ljus och trivs bäst på en solig plats och klarar av att torka ut mellan vattningarna. 

Kaktus

En kaktus kan du variera med olika former, storlek och utseende och det kan bli riktigt läckert i ditt hem och den drar garanterat blickarna till sig. En kaktus kan även blomma tro det eller ej, under förutsättning att du har ställt den svalt en period. Kaktusar klarar av en temperatur mellan 10-25 grader och trivs i både stark sol som i skugga. 

Dracenaväxter

En Dracena är en glansig grön växt som trivs inomhus och finns i flera varianter och utföranden, exempelvis kantdracena. En dracena är stabil, tålig och luftrenande och ställer inga höga krav på vare sig ljus eller vattning.

Garderobsblomma

Ezalmiakalla eller garderobsblomma som det kallas i folkmun, är riktigt lättskött och en favorit på många arbetsplatser eftersom den står sig. Den här växten klarar det mesta och är väldigt svår att ta död på.

Porslinsblomma

En porslinsblomma kan du låta torka ut mellan vattningarna. Du kan linda upp den på en ställning, till exempel en båge. Om den står för mörkt uteblir blomningen, så om du vill se de små vita blommorna ta form bör du tänka på att ha rätt ljusförhållanden. Man skulle kunna tro att växten är konstgjord såsom av porslin eftersom växten är så blank och perfekt. 

Monstera

En monstera är en ganska stor grön växt med stora gröna, flikiga blad som har blivit omåttligt populär de senaste åren. Växten kräver dock lite utrymme och trivs inte så bra i direkt solljus. En riktigt fin växt som tar hand om sig själv helt enkelt. 

Elefantöra

Elefantöra är en grön växt som har dekorerat olika hem i flera år. Den har vackra runda mörkgröna blad och ju mindre ljus du tillför den, desto större blad får den. De tjocka bladen lagrar vatten ganska bra, vilket resulterar i att den klarar av att torka ut ibland.

Scroll to Top