Odla egen sparris

Att odla sin egen sparris är relativt enkelt, bara du håller dig till råden kring planteringen och att du inte skördar första året. Sparrisen tillhör vårens primörer och skördas från april till juni. 

Sparris är en vacker och kraftig köksväxt som kan ge dig skörd under många år framöver. Det räcker oftast med 10–15 plantor för att täcka ditt husbehov, det går även bra med färre sparrisplantor. Varje år växer det ut skott från plantans rotstock, det är från dessa skott du skördar. De skott du har lämnat kvar växer upp till ca. 100 höga buskar med tunna blad.  

Det finns både vit och grön sparris men denna beskrivning handlar bara om grön sparris.

Sparrisplantor och jord

Sparrisplantan trivs i ett öppet, soligt läge på djup, ogräsfri, mull- och salthaltig jord innehållandes ett bra pH-värde mellan 6–7. Sparrisen klarar av att växa i lerjord men skotten blir därmed tunnare för den trivs inte lika bra där. Den tycker om värme men övervintrar och klarar sig även vid kallare årstider. Sparrisplantor är dock känsliga för vårfrosten och du bör täcka stänglarna om det blir minusgrader. Var du ska ha din sparrisodling ska du planera noggrant, eftersom plantorna inte tycker om att bli flyttade. 

Förvara dina sparrisplantor

Om du inte kan plantera dina sparrisplantor direkt så bör du förvara dem utomhus.  

Utifall att det finns risk för frostnätter, bör de tas in. Barrotade plantor ska du förvara svalt (gärna 6°) och mörkt, exempelvis i en jordkällare, i ett garage eller förråd. 

Du kan även täcka plantora med torvmull eller torr plantjord, men det är inte nödvändigt. Om det skulle dröja en längre tid innan du har tid att plantera dem kan du sätta dem i jord så länge i 2–3 liters krukor.  

Du kan ge barrotade sparrisplantor extra kraft genom att lägga dem i ljummet vatten någon timme innan du ska planera ut dem. 

Om något skott skulle brytas av eller frysa bort före din plantering så gör det inte så mycket eftersom plantorna är tåliga, det innebär bara att de försenas något i utvecklingen. 

Plantera dina sparrisplantor

En bra start är att du sätter plantorna i april-juni när jorden börjar bli varm. Gräv och förbättra jorden ned till ett djup av 30–50 cm. Blanda jorden med komposterad kogödsel eller näringsrik kompost så att den blir mullrik, lätt och sandhaltig.  Jordförbättringen kan du göra redan året före din plantering. Planteringsfåran ska vara 15–16 cm djup och så bred att rötterna kan sträckas ut till liknande solfjädrar, ca 20 cm.  

 

Om du bara har ett fåtal plantor att plantera ut kan du göra gropar till dem. Några timmar före planteringen kan du vattna igenom krukorna. Tag plantan ur krukan och räta ut rötterna åt ett håll. Var försiktig med rötterna, klipp inte av dem om inte någon del har brutits av. 

 

Lägg plantorna liggande på rad i fåran. Du kan också plantera hela jordklumpen så att ovanytan på jorden kommer ca 15 cm under markytan. Täck sedan plantorna med 5–8 cm jord, sedan vattna igenom jorden rejält. Under sommaren ska du fylla på med mera jord efterhand, alltefter skotten skjuter upp. Ett lagom avstånd mellan raderna är 1–1,5 m, mellan plantorna 25–40 cm, alltså två till tre plantor per kvadratmeter. Mellan en sparrisrad och ett staket eller en sparrisrad och en gräsmatta räcker 50–75 cm. 

Skötsel av sparrisplantor

Du ska vattna ungefär 1 gång i veckan under första sommaren, om plantan blir torr. Bevattning är sällan nödvändigt efter första planteringsåret förutom vid långvarig torka eftersom rötterna går väldigt djupt ned i jorden. Men extra vatten är sällan onödigt, tvärtom kan det gynna växtligheten. 

Grön sparris ska odlas på planmark och inte kupas, den behöver även mycket näring. Du får inte glömma att gödsla varje år med fullgödselmedel eller hönsgödsel. Du ska gödsla efter att skörden har avslutats och under planteringsåret ska du gödsla kring midsommar. Det som kan minska din skörd är ogräset, så det är viktigt att rensa bort detta då de konkurrerar med dina sparrisplantor. När du kommer in i den sena höstsäsongen, så ska du skära av blasten när den har vissnat, skär av den så nära marken som möjligt. Lägg sedan blasten i komposten. 

Skörda din sparris

Nu har du kommit fram till sluttampen på din odlingsprocess, när du äntligen ska få skörda. Det som är viktigt att komma ihåg här är att samma år som du sätter plantorna i jorden ska ingenting skördas. Året därefter kan du skörda några skott per planta. Nästkommande år kan du skörda desto mer, under hela maj månad och följande år i samband med ditt midsommarfirande, men aldrig tidigare än så. Det som är viktigt är att plantorna måste gå upp med gröna plymer och kunna hämta kraft till nästa säsong. I utbyte kan du skörda färska, fräscha sparrisskott under hela 10–15 år, kanske ännu längre än så. 

 

När du befinner dig under skördeperioden så kan du ta alla skott, även de som är tunna. Innan knopparna öppnas kan du skära eller bryta av dem vid markytan när de är ca 20–25 cm långa.  

Om du vill läsa ännu mer om odling av sparris så kan du besöka Österlen Sparris. 

Fler planteringstips

Scroll to Top