Odla lök i kruka

Fördelen med att odla lök i kruka är att du kan påbörja din odling på fönsterblecket redan tidigt på året, i februari om du så vill.  Tänk dig att du på våren kan skåda en egen blomsterprakt av krokus på fönsterbrädan i lila och gult, även om du bor i stan.

Det du ska tänka på är att lökens rötter ska få fäste i jorden och få sin köldperiod för att kunna blomma till våren.  Vid odling i kruka behöver du ha näringsrik jord, tillräcklig dränering, bra gödningsmedel och sist men inte minst- mycket ljus.  

En annan viktig detalj att du väljer en stor kruka att odla löken i så att det finns tillräckligt med utrymme för rötterna, den ska vara minst 25 cm i diameter. 

De sorter som vi på handelsträdgården brukar lyckas bäst med är krokus och små irisar,  dessa två är mycket bra sorter om du verkligen längtar efter våren. Dessa sorter blommar tidigt, redan under mars/april.

Plantera lökar i kruka: Steg för steg

  • Ta på dig ett par passande trädgårdshandskar om du vill. 
  • Välj ut en kruka som är minst 25 cm i diameter som har hål i botten. Lägg lite lecakulor för hålen så att inte jorden åker ut. 
  • Fyll sedan krukan till hälften med ogödslad jord, du kan använda dig av sandblandad jord. För att stimulera blomningen, kan du strö i benmjöl. Blanda runt. 
  • Sätt de största lökarna först, eftersom de behöver det största jorddjupet och de blommar sist. Plantera med toppen upp och ganska tätt, men inte så att 
  • lökarna nuddar varandra. Täck dem med ca 10–15 cm jord. 
  • Sätt de små lökarna överst, för de blommar först. Täck de små översta lökarna med 6–8 cm jord. 
  • Avsluta din plantering med att vattna lökarna med stril så att det blir en jämn fuktighet. 

Tips: läs vidare om hur du odlar vitlök

Scroll to Top