Odla vitlök

Vitlök passar bra att odla på djuparbetande, humus och näringsrika sandjordar eller medeltunga sandblandade lerjordar. Akta dig dock för en alltför blöt jord, om vitlöken får stå i en för blöt jord så kommer den ruttna under vintern. 

Planteringstiden kan skilja sig åt beroende på var du bor, om du är boende i norra Sverige är från mitten av september lämpligt, mitten av oktober i mellansverige och i södra Sverige kan du plantera så långt fram som november. 

Det är viktigt att tänka på att om du planterar vitlöken för tidigt så hinner den växa för mycket under hösten, detta kan bidra till att den lättare skadas under vintern. 

  • När du planterar så tänk på att det ryms ca 2 st lökar per m², detta motsvarar ca 2kg per 10/m². Om du har 10–15 cm planteringsavstånd går det ca. 1 lök per löpmeter.
  • Dela vitlöken i klyftor, plantera sedan klyftorna med rotändan ner med ca. 35–40 cm radavstånd och med ca. 10–15 cm avstånd i raden. Plantera så djupt att 4–5 cm jord täcker klyftorna. 

När du gödslar- använd inte färsk stallgödsel eller färsk kompost. Om du gödslar med naturgödsel/kompost ska den vara brunnen/förmultnad. 

Det som är viktigt är att du gödslar tidigt redan när snön smälter, gödsla sedan några fler gånger innan midsommar.

När ska jag skörda vitlöken?

Din första vitlök kan du skörda som färsk redan i början av sommaren och du kan få en 2–5 cm stor lök och helt grön blast. 

Skördetiden är vanligtvis i mitten av juli eller början av augusti, prova dig fram helt enkelt för att se den exakta tidpunkten. 

I mitten av sommaren har blasten delvis gulnat och vitlöken är därmed klar. Du ska inte låta vitlöken stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet och risken finns att du får mögelangrepp. 

Avslutningsvis, låt vitlöken torka ordentligt på ett ställe som är varmt och luftigt i ca. 2 veckor. När du ska långtidslagra något passar detta bäst i ett utrymme som är torrt och rumstempererat.

Fler planteringtips

Scroll to Top