Plantera amaryllis

För dig som vill plantera din egna amaryllis hemma inför jul kan på ett enkelt sätt göra det hemma på din fönsterbräda. Du kanske har sparat och tagit hand om fjolårets lökar för att driva upp nytt. Du kan även ha köpt färdiga lökar som är förodlade för att blomma lagom till jul? En bra grundregel att komma ihåg för amaryllis överlag är att ju större lök, desto mer blommor. 

Amaryllisen är en lökväxt med en till tre blomställningar per lök, detta beroende på sort och hur mycket näring som finns lagrat i löken. Det finns två vanliga sorter; hippeastrum och red garden. Blomställningarna kan bli upp till 30-60 cm höga och bestå av tre till sex klockor.

Det finns både miniatyramaryllis och storblommiga amaryllis och utbudet av färger är stort, du kan välja mellan vit amaryllis, röd amaryllis men även rosa och orangea färger. De sistnämna kanske du inte har hört talas om tidigare? Vissa sorter har enkla klockor och andra har fyllda. Bladen är avlånga och kan bli upp till 50 cm långa, oftast kommer bladen efter blomning.  

Hur du planterar amaryllis i kruka:

Inledningsvis, om det finns skadade rötter på din amaryllis; börja med att klippa bort dessa och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. 

  • Använd dig av ett vanligt dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet.  
  • Plantera löken i en stabil kruka, det ska vara ca. 2–3 cm mellan löken och krukans kant och med halva löken ovan jord. 
  • Använd dig av vanlig blomjord som du vattnar igenom ordentligt och ställ lök med kruka i rumsvärme. 
Plantera amaryllis

Skötsel av amaryllis

Undvik att vattna innan löken har börjat komma igång, när bladen är ca. 5 cm höga. Därefter ska du vattna löken mycket sparsamt, ca en äggkopp i mängd per vecka. Om du mot all förmodan vattnar löken för mycket så skjuter stängeln iväg och kan bli ostadig och ranglig. När blomknoppen blir synlig kan du öka på vattningen en aning. Jorden ska torka upp lätt emellan vattningarna.  

Om du inte vill att löken ska växa allt för snabbt kan du reglera detta, genom att placera löken svalare under natten utifall att stängeln skjuter i höjden och blir lång och ranglig. När väl amaryllisblomman är på väg att slå ut kan du öka på vattningen för att ge löken än mer kraft. Om du har en specialsort, såsom de med flikiga, orkidéliknande blommor kan de ta lite längre tid på sig för att börja blomma. Glöm inte att det är mysigt att ha lite blomsterprakt kvar även efter julafton!

Tillbaka till plantering och skötsel

Scroll to Top