Plantera hallon

När du ska plantera hallon finns det en del saker du bör tänka på. Om du ska plantera hallon i kruka så ska plantan sättas på samma nivå som den ska stå i krukan, du ska inte vara sparsam med planteringsavståndet. Hallonbeståndet bör vara glest och luftigt samt skötas ordentligt med såväl uppbindning och beskärning. Du kan plantera med 1,5 m mellan raderna och 0,5 m mellan plantorna. Om du har inhandlat en riktigt kraftigväxande sort såsom “Mormorshallon” så du öka radavståndet till 3 m och planteringsavståndet till 1-1,5 m. Om du inte vill få en spridning av massa rotskott från hallonplantan så kan du använda en markduk som rotbarriär och lägga ut den i samband med att du planterar.

Gödsla din hallonodling

Kom ihåg att gödsla din hallonodling på våren med kompost eller kogödsel så fortsätter dina buskar att växa och må bra. Det finns även långtidsverkande, pelleterat gödsel för bärbuskar.

Stötta upp dina hallon

Det är många hallonsorter som är höga och behöver bindas upp för att inte sloka allt för mycket. Du kan göra detta på ett enkelt sätt genom att slå ner stolpar i marken. Därefter kan du spänna trådar mellan stolparna och sedan binda fast skotten. En annan fiffig grej är att du kan använda dig av buskstöd.

Klipp ner skott

Vissa sorters hallon bär frukt på fjolårsskotten och de gamla skotten tas därför bort efter skörd, genom att klippa ner skotten till basen. Dessa är gammaldags hallonsorter såsom mormorshallon, haida, ottawa och preussen. Hösthallon bär frukt på årsskotten, ofta är det stora välsmakande och helt maskfria. Dessa ska vanligtvis beskäras helt ner till marken efter skörd.

Växtplats för hallon

När du ska odla hallon ska du odla dem en bit från övriga kökslandet, eftersom de sprider sig med rotskott. Välj ut en solig plats med väldränerad jord, gärna med något lägre pH-värde. Sätt plantorna med cirka 30 cm mellanrum med en stödställning som de kan luta mot och stå stabilt.

Scroll to Top