gör det själv med vår odlingsskola

Plantering och skötsel

Vi har nästan 100 års erfarenhet av att skapa trädgårdar som inspirerar

Vid plantering och skötsel är det viktigt att du tänker på att rätt växt ska vara på rätt plats. En fördel kan därmed vara att jobba med naturen istället för emot den. Det kan fungera bra att inte göra någonting alls med din planta men följden kan bli en långsammare etablering av plantan och därmed ett misslyckat resultat.  

Alla växter är i behov av vatten, näring, en lucker syrerik jord och ljus för att kunna etablera sig och kunna växa. Även plantorna är i behov av samma saker för att kunna trivas men i olika grader. Har du tänkt på att det är samma näringsämne som bygger upp både stora tallar och en liten sallad, men i olika mängd? Därav att det ofta behövs endast en sorts näring för dina plantor som du därefter doserar i olika mängder.  

Vad som bestämmer vilka växter som ska trivas beror på den befintliga jorden och förutsättningarna på just den platsen där växten gror. För att nya växter ska trivas kan jorden på platsen dock behöva förbättras med jämna mellanrum.

Med hjälp av våra skötselråd för din trädgård kan vi vägleda dig med allt från planteringen till att du får dina växter i jorden. Vi vill att du ska kunna skapa just din trädgård som du själv vill ha den. 

Odla lök med oss på Stora Mellösa Handelsträdgård
odling
Vårblommor i kruka
Blommor & skötsel
Scroll to Top