Så vattnar du dina blommor på bästa sätt

Att vattna dina blommor på rätt sätt är inte alltid så självklart. Vatten är en förutsättning för att din trädgård ska grönska och blomma, en del växter kräver en större mängd vatten medan andra vill ha helt andra mängder. 

När ska jag vattna blommorna?

Under försommaren är det ofta ganska torrt ute och då behöver växterna mycket vatten för att komma igång. Du ska även tänka på när på dygnet du vattnar. Avstå från att vattna mitt på dagen eller om det blåser mycket, följden blir då att vattnet avdunstar snabbt och går till spillo. Det är bäst att vattna redan efter frukost, tidigt på morgonen eftersom sniglar och svampsjukdomar kan gynnas av att man vattnar på kvällarna. 

Hur mycket ska jag vattna?

När du ska vattna så är det bäst att vattna ordentligt så att vattnet når rötterna. Om det inte är värmebölja, så är ca 30 mm per kvadratmeter en gång i veckan är lagom för de flesta växter. Mängden 30 mm motsvarar 3 st. tioliters vattenkannor per kvadratmeter.  

Du kan även använda dig av exempelvis droppslangar som hela tiden droppar lite vatten på växterna. Detta kan fungera till ett grönsaksland, nyplanterade häckar eller i ett växthus. Men det som ändå är det bästa är att vattna med en vanlig vattenkanna, så vet du exakt hur mycket vatten som växten får. Du kan också tillsätta växtnäring i kannan, så att växterna får allt de behöver. 

Vid vattning av en hel gräsmatta eller häck, kan det vara smidigare med en vattenspridare. När du använder dig av detta sätt kan du mäta med en regnmätare för att se så gräset eller häcken får rätt mängd vatten. Det fungerar också att gräva lite i rabatten och se hur djupt vattnet kommit. 

Vattnet bör nå ner till växtens rötter, annars kan rötterna söka sig uppåt istället och då kan följden bli vinterskador. Det är olika hur djupt rötterna når, beroende på vilken växt du har. Om du vill fördjupa dig vidare kan du läsa mer om bevattning hos Blomsterfrämjandet.

Lycka till med din vattning!

Tillbaka till plantering och skötsel

Scroll to Top